چند سالی است که اپل برنامه‌های ایرانی را از فروشگاه نرم‌افزاری خود یعنی AppStore حذف کرده است. در پی همین موضوع بسیاری از برنامه‌های معروف ایرانی سعی کردند از طریق نصب غیرامن اپل و به کمک گواهی Enterprise Developer Certificates فعالیت خود را ادامه دهند. در این مدل نصب شما بدون اینکه اپل نظارتی بر برنامه نصب شده داشته باشد، اقدام به نصب می‌کنید. مدل دیگر نصب این برنامه‌ها استفاده از استورهایی مثل سیبچه و سیب‌اپ است که در بین کاربران ایرانی بسیار رایج است.

بسیاری از افراد (از جمله خودم) این روش نصب را اصلا امن و مطمئن نمی‌دانند. اما بسیاری از دارندگان محصولات اپل برای استفاده از برنامه‌های ایرانی مجبور به این مدل نصب هستند. حتی زمانی که این موضوع را با میلاد نوری درمیان گذاشتم ناامن بودن این برنامه‌های نصب شده را تایید کرد و به این موضوع اشاره کرد که دسترسی‌های این برنامه‌ها مشخص نیست و ممکن است دسترسی‌های مختلفی از کاربر بگیرند.

حالا اپل مانع فعالیت برنامه‌های معروفی مثل اسنپ، تپسی، اسنپ‌فود و … شده است و از شب گذشته هیچکدام از این برنامه‌ها که به صورت ناامن و از طریق منابعی غیر از AppStore نصب شده‌اند دیگر در دسترس نیستند. برنامه‌های ایرانی با ارسال پیام‌های مختلف سعی کردند کاربران خود را از این موضوع هوشیار کنند. برنامه آپ در پیامی خبر از پیگیری جهت حل مشکل دادند و برنامه‌های اسنپ کاربران را به سمت استفاده از نسخه وب راهنمایی کردند.

بروزرسانی: برخی از منابع غیررسمی هم خبر از مسدود شدن تمامی برنامه‌های خارج از اپ‌استور دادند. این منابع می‌گویند اپل قصد مبارزه با برنامه‌های کرک شده را دارد. لایسنس‌هایی که با آنها برنامه کرک شده نصب شده است کلا مسدود خواهند شد.

بروزرسانی (۱۰اسفند): برخی از برنامه‌ها مانند اسنپ و تپسی برنامه‌های جدید خود را منتشر کردند و می‌توانید با مراجعه به سایت آنها اقدام به نصب کنید.


راه حل چیست؟

این روز‌ها همه مردم از سرویس‌های خدماتی اینترنتی مثل اسنپ، تپسی، برنامه‌های بانکی و… استفاده می‌کنند و اگر روزی این سرویس‌ها به هر دلیلی از دسترس خارج شوند، زندگی بسیاری از کاربران آنها مختل می‌شود. با محدودیت‌های جدید اپل راه‌حل‌های زیر پیشنهاد می‌شود:


۱- استفاده از نسخه وب

برنامه‌هایی مانند اسنپ و تپسی از نسخه وب نیز پشتیبانی می‌کنند. نسخه وب به این معنی است که بیشتر خدمات یک برنامه، به صورت یک وب‌اپلیکیشن در اختیار کاربران قرار می‌گیرد. در این نسخه شما به کمک مرورگر (Browser) می‌توانید از خدمات استفاده کنید.

همچنین در گوشی‌های اپل می‌توانید بعد از باز شدن صفحه مد نظر در مرورگر سافاری، با استفاده از دکمه Share و سپس انتخاب گزینه Add to Home Screen، یک آیکون با لوگوی همان برنامه در صفحه اصلی گوشی خود داشته باشید تا با هربار کلیک کردن روی آن، صفحه نسخه وب مدنظر شما باز شود.

۲- استفاده از یک گوشی اندرویدی

این روش برای فعالین حوزه وب به شدت پیشنهاد می‌شود. داشتن دو گوشی تلفن‌همراه با دو سیستم‌عامل مختلف، به شما کمک می‌کند که علاوه بر تجربه کردن سیستم‌عامل‌های مختلف، برنامه‌های مختلفی را هم تجربه کنید. بسیاری از برنامه‌های (بخصوص برنامه‌های ایرانی) فقط بر روی سیستم‌عامل Android قابل نصب هستند.

در کنار این تجربه، شما می‌توانید با دغدغه کمتری برنامه‌های مورد نیاز خودتان را از استورهای ایرانی و گوگل نیز نصب کنید و بدون محدودیت از آنها استفاده کنید.


برای دانستن نقش نریمان غریب در این موضوع پیشنهاد می‌کنم روی این متن کلیک کنید.